Kan du måla med kalkfärg i badrummet?

AfLouie

Kan du måla med kalkfärg i badrummet?

I princip kan du måla med kalkfärg i ditt badrum, men det finns några faktorer som du måste ta hänsyn till innan du börjar.

Hur fuktigt är ditt badrum? Det som kan göra kalkfärg olämplig för användning i ett badrum är att det ofta blir väldigt fuktigt. Naturligtvis varierar fuktighetsgraden i ett badrum mycket från ett hus eller lägenhet till ett annat, men du har förmodligen själv bäst koll på om det finns bra ventilation i ditt badrum, eller om det är ångat och fuktigt långt efter att du har varit i duschen. Om det senare är fallet, rekommenderar vi inte att du målar ditt badrum med kalkfärg. Detta beror på kalkfärgens matta, öppna yta som blir porös av för mycket fukt. Om det däremot finns god ventilation i ditt badrum kan du enkelt måla väggarna med kalkfärg – men inte duschen eller i de direkt våtzonerna.

Det rekommenderas att använda Gjøcos Sealer som ett skyddande toppskikt när du målat med kalkfärg på utsatta områden och utrymmen som till exempel i badrummet eller i källaren. Med en bra sealer tätar du kalkfärgens annars öppna yta och gör väggen mer motståndskraftig mot smuts, fett och fukt.

Observera att Gjøcos Kalkfärg måste härda i ca 24 timmar innan du applicerar sealer!

Gjøco Sealer skyddar ytan som målats med kalkfärg. Produkten är ett transparent och akrylbaserat tätningsmedel som skapar en matt slutfinish på matta och/eller pigmenterade ytor. Sealern från norska Gjøco förbättrar slitstyrkan och motståndet vid avtorkning. Den är optimal att använda som topplack ovanpå Gjøcos kalkfärg.

Sealern, dvs, förseglaren, från Gjøco gör kalkfärgen lite mörkare, men du får en mer hållbar yta.

När du vill måla dina väggar i badrummet använder du exakt samma procedur som om du skulle måla någon annan vägg. Läs vår guide om hur du målar dina väggar med kalkfärg här.

Vilken kulör i kalkfärg väljer jag för badrummet?

Kalkfärg skapar en mycket speciell naturlig atmosfär i din inredning, oavsett om du väljer en kall eller en varm kulör. De svala tonerna som blått, blågrönt, rosa och lila passar perfekt in i den nordiska och minimalistiska inredningsstilen, där de kalla undertonerna skapar en röd tråd tillsammans med dina minimalistiska inredningsdetaljer. 

Om du väljer att måla med en kalkfärg med varma undertoner som gult, orange, grönt eller rött, kommer du att framhäva de naturliga och harmoniska elementen som redan finns i de allra flesta hem. Varma nyanser av kalkfärg passar superbra med naturliga och gyllene träslag. Se vårt inlägg om att välja färger till badrummet 2023, här.

Om forfatteren

Louie administrator