De viktigaste sakerna att tänka på när du köper solglasögon

AfLouie

De viktigaste sakerna att tänka på när du köper solglasögon

Solglasögon är en viktig accessoar för alla årstider. De skyddar inte bara dina ögon från solens skadliga UV-strålar, utan kan också ge en touch av stil till varje outfit. Men med så många olika stilar, märken och former som finns på marknaden idag kan det vara skrämmande att veta vilket par solglasögon som är rätt för dig. För att göra beslutet lättare finns här några viktiga saker att tänka på när du köper solglasögon. 

1. Välj rätt glasmaterial 

När det gäller att välja ett linsmaterial till dina solglasögon finns det flera alternativ. Glaslinser har god klarhet och reptålighet men de tenderar att vara tyngre än plastlinser och kan lätt splittras om de tappas eller träffas av något. Plastlinser är lätta och mer prisvärda än glaslinser, men de är inte lika hållbara eller reptåliga. Polykarbonatlinser erbjuder det bästa av två världar; de är lätta som plastlinser men har större stöttålighet som glaslinser. Oavsett vilken typ av linsmaterial du väljer, se till att det blockerar 100 % av UVA- och UVB-strålarna för maximalt ögonskydd mot solens skadliga strålar. 

2. Titta på din ansiktsform 

När du väljer ett par solglasögon är det viktigt att välja en ram som kompletterar din ansiktsform så att du ser bäst ut i dem. Om du har en oval ansiktsform – som anses vara den idealiska formen eftersom den är balanserad – kan du bära nästan alla ramstyper utan att oroa dig för att se för bred eller smal ut i dem. Om du har en rund ansiktsform ska du försöka välja ramar som har skarpa vinklar och är bredare än dina kindben eftersom dessa hjälper till att skapa definition i ditt ansikte samtidigt som de får det att se proportionerligt ut. För dem med ett hjärtformat ansikte – som vanligtvis har höga kindben och en bredare panna – leta efter ramar som mjukar upp detta område genom att lägga till bredd nära tinningarna och/eller den nedre delen av ramarna nära kinderna. Slutligen, om du har en fyrkantig ansiktsform med starka käklinjer och breda kindben, välj böjda ramar som aviatorer eller runda ramar.

3. Solglasögon med styrka

En viktig sak att veta är att du kan köp solglasögon med styrka, även kallade receptbelagda solglasögon. Dessa typer av solglasögon kommer med en tonad lins och ett extra lager på baksidan för att korrigera din syn. Detta gör det lättare för dem som behöver bära receptbelagda glasögon att njuta av fördelarna med att bära solglasögon utan att behöva byta mellan olika par. Detta gör det också bekvämare för dem som behöver synkorrigering eftersom de inte behöver anstränga ögonen när de läser och gör aktiviteter utomhus en mycket solig dag.

4. Kolla in olika märken 

En annan viktig sak att tänka på när du köper solglasögon är vilket märke du vill köpa från eftersom varje märke erbjuder unika stilar och funktioner som kanske passar dina behov bättre än andra. Vissa märken kan till exempel erbjuda polariserade linser som minskar bländning medan andra kan specialisera sig på sportsolglasögon med wrap-around-design för extra skydd mot vind och skräp under aktiviteter som cykling eller löpning utomhus. Dessutom kan vissa märken till och med erbjuda utbytbara linsystem som gör att du kan byta ut olika färgade linser beroende på ljusförhållandena utomhus så att du alltid har optimal syn oavsett vilken miljö du befinner dig i. Om du därför letar efter nya solglasögon att köpa kan du här utforska det breda utbudet av mycket snygga och prisvärda solglasögon och läsglasögon också.  

Slutsats

När du handlar nya solglasögon ska du ha dessa tips i åtanke: välj rätt linsmaterial, bestäm dig för vilken båge som passar bäst till din ansiktsform, kolla in olika märken och framför allt se till att alla solglasögon blockerar 100 % av UVA/UVB-strålarna för maximalt skydd mot solens skadliga strålar – oavsett vilken stil du väljer! Med dessa tips i åtanke borde det vara enkelt att hitta det perfekta paret solglasögon!

 

Om forfatteren

Louie administrator